Garažna vrata

Sekcijska garažna vrata

Sekcijska garažna vrata

Sastavljena su od horizontalnih elemenata širine 50-80 cm koji se podvlače pod strop po profiliranim vodilicama montiranim na rubove. Iako štede prostor, polumjer luka bočnih vodilica poprilično je velik, pa stoga i nadvoj garažnog otvora mora biti visok. Kad su vrata potpuno zatvorena, završni se segment mora poravnati sa rubom dovratnika. Ako je garaža preniska, pa iznad gornjeg dovratnika nema dovoljno mjesta, treba ugraditi dodatnu horizontalnu vodilicu samo za gornji kotačić najgornjeg segmenta.

Tako će unatoč odvajanju, svjetla mjera ulaza u garažu biti veća. Široki segmenti dopuštaju ugradnju prozora ili ventilacijskih otvora u vratnu plohu, a u posebnim slučajevima, npr. na vratima servisa, auto-radionica, cijeli segment može biti dobrodošao prozor za zrak i dnevnu svjetlost.
Rolo garažna vrata

Rolo garažna vrata

Zauzimaju najmanje prostora čije je krilo podijeljeno na horizontalne profile, širine 10 do 15 cm, koji se pri otvaranju omotavaju oko osovine ugrađene iznad dovratnika. Osim dovratnika, rolo-vrata imaju i vodilice na rubovima segmenata.

Ovaj model smatra se vrlo dobrim izborom jer ne zauzima kapacitet stropa i bočnih zidova, pogotovo ako se misli u garaži držati i dodatne stvari poput alata, rezervnih guma ili uskih polica na bočnoj strani. Treba napomenuti da osim bočnih zidova ostaje slobodan i prostor na stropu. Domišljati ukućani mogu strop popuniti svim onim rekvizitima koje bez muke mogu spustiti na krovni nosač vozila neposredno pred odlazak na vikend ili godišnji odmor. Nije čudno što je rolo model popularan, pogotovo u višečlanim obiteljima.
Industrijska garažna vrata

Industrijska garažna vrata

Koriste se u industrijskim halama, radionama gdje se prometuje svakodnevno ili vozila ulaze ili izlaze kroz takva vrata pa su potrebne velike širine za mogučnost ulaska kamionima i teretnim vozilima. Takva vrata moraju imati brze i robusne motore koja su dimenzionirana za velika opterečenja.

Postoje također varijante industrijskih garažnih vrata sa integriranim vratima u istima gdje se povečava praktičnost svakodnevnog ulaska ili izlaska iz takvih prostorija.